Sommelier

Авиаперелеты на мероприятия и события

Вино, и покрај неговата вековна возраст, продолжува да расте: чување на традициите, технологии се подобри, нови рецепти, условите. Сето ова придонесе до појава на нови професии “во производство на вино”. Еден од нив е sommelier.

Но малкумина знаат кој е sommelier, навистина?

Францускиот Синдикат на Sommeliers дава следната дефиниција на професија: тоа е човек, чии должности се вклучени послужување пијалоци на клиенти, совети за изборот, па дури и на маса амбиент. Но, не мислам дека sommelier е само келнерот, по сите, му служи на вино, дури и ако правилно и убаво, тоа не е за сите. Висока класа sommelier е олицетворение на најдобрите квалитети на консултант (време на комуникацијата со клиентот),

Читайте также:  Вино и да се хороскопски знаци

бизнисмен (во процесот на купување пијалаци за ресторан) и господар дегустација (подигање на нови комбинации на вино и храна).

Историска белешка.

Путешествия бизнес авиацией

Иако оваа професија не е познато за сите “нови” да го нарекуваат тоа доста тешко. Зборот sommelier (од стариот француски saumalier) значи јавач на животно на оптоварување. И навистина, настана на оваа професија (10 век) оддалеченост од вина. Поранешниот sommelier беше одговорен за транспорт и безбедност на Багаж на познати мајстори. Подоцна, нивните должности вклучени контрола над економијата, како и проверка на безбедноста на јадења и пијалаци, се служи на маса. Патем, не е најбезбедно работа. Воспоставување на професија има трае доволно долго. Sommelier успеа и подрумите, а се воведува на лозови насади, и собрал виното на Кралската маса. И само до 19-тиот век, пост има утврди дека вредноста на таа водич до сега.

Читайте также:  Месо и вино? Совршена комбинација

Но, назад во нашиот ден.

Денес, неколку поседуваат вино знаење, треба да се имаат талент, бидејќи sommelier треба да препорачуваме да не она што тој сака, и да се обидат да се предвиди вкус желби на клиентот. Друг важен аспект е цената на пијалок: тоа е потребно точно да се оцени кредитната способност на клиентот и да понуди најдобро во “неговиот” цена опсег. Добар sommelier знае како јасна и професионални јазик, кажи им на клиентите за предностите на одбраната пијалоци.

Исто така, треба да се напомене дека одговорности на оваа професија е многу поширока трпезарија. Квалификуван специјалист е ангажиран и пополнување на винарска визба. Она што е важно не само да се одржи на квантитет, но, исто така, да се направи купување, така што колекција секоја година да стане само поскапо.

Читайте также:  Карактеристики вино за чување

Оваа позиција бара постојана работа за вас, вашите знаења и вештини, со што sommelier на една од најпознатите тежок и во исто време најинтересните професии во винската индустрија.