Сирење да вино или вино за да сирење?

Луѓето кои сакаат сирење – среќни луѓе!

Сирење – тој беше, е и секогаш ќе биде. Заедно со други производи, се појави во животот на човештвото, сирење игра особено важна улога. Во исто време, тоа е дистрибуира, како и млеко, но се уште се на лекување.

Се верува дека сирење прв пат се појави пред нашата ера на Исток. Номадски племиња обиделе да го зачува млеко по пат на сушење, кои, пак, се претвори во сирење. И само по долго време, луѓето научиле да заработите сирење со вештачки метод. Тоа беше солени, чадени, натопени во саламура, беа преполн во подрумот, “покриени” мувла, во Принцип, не сè што е способен за имагинација.

Важна улога во производството на сирење игра во млеко. Тоа зависи од таков широк ширењето на сирење одлуки. Главно во процесот на производство на сирење употреба крава, кози, овци и Биволи млеко.

Не дека тоа не е се надополнуваат едни со други како сирење и добро вино. Се разбира, различни видови на сирење во комбинација со сосема различни вина. Јас би сакал да знам повеќе за тоа…

Постојат два главни фактори кои влијаат врз комбинација на вино и сирење е вкусот карактеристики на вино и вкус карактеристики на сирење.

Читайте также:  На biodynamic метод на производство на вино

Изберете сирење за вино

Светлината бело вино

Прво на сите, ќе треба да се утврди вкус на вино – густина (oiliness, сатурација) или киселост.

Бело вино Совињон Бланк, Ризлинг или Пино Grigio од Северниот дел на Италија, лесни Verdejo од Шпанија и другите како вино, чиј вкус е кисела и има навестувања на citrusbust, е да се користи со мека или свежи сирења со мека текстура и богат вкус. На пример, можете да ги комбинирате француски Совињон од Sancerre, од на Лоара, и меко сирење, Crottin де Chavignol направени од козјо млеко. Друга опција е brie сирење со сува германски Ризлинг.

Како за свежо сирење, Ricotta и Manouri оди добро со Совињон Бланк. И, моцарела и пресното Сирење направите одлично Дуо со помалку кисела вина, како што се Chenin Блан или Semion. Младите Шардоне, исто така, е добро прилагодени за оние видови на сирење.

Важно е да се запамети дека мекоста на вкусот на виното треба да биде еднаков со мазна вкус на сирење. Најважно правило во користењето на свежи сирења е способноста да се биде во можност да го водат својот јазик, додека виното ќе предизвика силна salivation.

Читайте также:  Месо и вино? Совршена комбинација

Свежи бели вина

Шардоне возраст во барел (Темноцрвена, Пиемонт, Тоскана, САД, Чиле и Австралија), бело Вино врз основа на Совињон Бланк и Semion, сува Alsatian Пино Gris и слични вина имаат комплекс вкус и oiliness. Да ги советува да се избере сирења со неутрален вкус, но не и арома. На пример, Romadur – сирење со “изми” кора.

Ви препорачуваме да се обиде на комбинација од: деликатна и tangy сирење зелена салата или Romadur вина, како што се Meursault или Puligny-Montrachet,или Тоскански Шардоне.

Популарната полу-биено сирење од кравјо млеко, обложени со восок или други покрива, како што се Chantelle, Адам, Години, Oltermanni, холандски, Kostroma, исто така, може да се хранат да се јасни бели вина.

Црвено вино (содржи Tonin)

Прво на сите, да се утврди компонента на вкус – taninet или киселост.

Тоа танини содржани во црвено вино, ќе игра важна улога при изборот на сирење. На пример, кашкавалите како што се италијанската Сирење, шпански или француски Manchego Gruger ќе го ублажи ударот на танини на вкус пупки. Во исто време, како на вино ќе предизвика profuse salivation и компензира за сува уста предизвикани од мали количини на влага во овие сирења.

Читайте также:  Планетата Сицилија? Сицилијанската вино!

Италијански вино Brunello di Montalcino, во комбинација со Pecorino Романо – жив пример на комбинација на танинов вино и тврдо сирење.

Црвени вина (без содржина Tonin)

На вина произведени од грозје сорти Пино Ноар имаат тенка кожа, што резултира во вина се светлина, речиси танинов. Во овој случај, киселоста игра важна улога при изборот на сирење. Добра комбинација на овие вино ќе биде мека и полу-биено сирење од кравјо млеко – Nuits-Saint-Жорж и француски Camembert, Австралија Шираз и EDD.

Неопходно е да се потенцира сино сирење – DorBlu, Garganzola, Пиемонт, Lombardy, Roquefort. Овие сирења имаат остар вкус, како употребата на мувла. Вино со содржина на шеќер ќе биде најдобро за нив комбинација (категорија Ризлинг TBA (Trockenbeerenauslese), Sauternes, Бордо).

Избирање на сирења да вино, да се утврди она што сакате да се потенцира? Вкус на вино, сирење или кашкавал јадења. И уживајте во оваа прекрасна комбинација.