Италијански вино: историја, класификација, и најдобрите претставници на производство на вино во Италија

Авиаперелеты на мероприятия и события

Што може да се спореди со богатството и разновидноста на италијанската кујна? Само италијански вино. Безброј видови на вкусови и нијанси се во можност да се возбуди на имагинацијата дури и на повеќето искусни tasters. Млади и возраст, црвена и бела боја, слатка и сува – секоја ќе најдете италијански вина според вашиот вкус и џеб. Денес италијански вина се најчеста во светот, во пресрет на своите главни конкуренти – Франција и Шпанија. Никој не се произведува повеќе вино отколку Италијанци (секоја трета пијан шише во светот – нивно производство). Тука успешно да се користи со векови старата традиција, искуство и модерна технологија.

Вино триумф на Италија

Ако други народи вино е роден во внатрешноста на Државите, тука на цела држава била формирана “околу лоза” – Антички Рим. Иако Италијанците не беа пионери грешка, но тие беа во можност да се развие производство на вино до неверојатни размери. Па за околу 3000 години, вино е еден од главните занаети во земјава. Од 16-17 век, посебно внимание е посветено на законската регулатива од процесот на производство, но начинот на производство остана речиси непроменета и чување во буриња беше исклучок. Како резултат на тоа, италијански вина, често се припише на категоријата на “буџет” вина. Но во последниве децении беше донесена нова текот на подобрување на технологијата.

Читайте также:  Вино бренд Calvet

Во нашите денови постојат околу 20 вински региони кои произведуваат околу 3,5 илјади видови на вино. Поради разликите во почвата, која расте на лозата, климатски услови и одгледување на различни сорти грозје, секој од добиената пијат има уникатен вкус, арома и карактер. Заедно со промените во технологијата го менува културата на вино потрошувачка во Италија: квантитативни споредба беше многу намалена, но сега приоритет е даден на високо-квалитетни претставници на италијански вина.

Во материјалите што веќе зборуваше и во повеќе детали во врска со историјата на производство на вино во Италија.

Класификација на италијански вина:

  • Табела вино е пијалаци за чие производство не е регулирана со закон (не постои јасна дефиниција за состав).
  • Локалните поделба во однос на локацијата на производство. Квалитетот и стилот не може да се верификуваат.
  • Потекло. Прва категорија, која беше legislatively одобрени. Додавање на шеќер во производството на овој пијалок е забрането. Квалитетот и веродостојноста потврдена од страна на дегустација Комисија.
  • Потекло, со гаранција. Највисоката категорија. Едно шише вино од овој тип е лесно да се признати од страна на црвениот знак, што укажува на број и назив на вино.
Читайте также:  Потеклото на виното Tommasi

Видови на италијански вина

Италијански вина имаат свои бизнис картичка – вино Chianti. Неговата популарност оди многу подалеку од земјата. Постојат неколку методи на производство на Chianti. Најстарите или “ал Governo Toscano”: готови вино се меша со мора да се од суво грозје. Поради повторна ферментација се стекна со уникатен вкус и цветни мириси. Оваа техника е да стане историја, и се повеќе го користат стареење во дабови буриња.

Гордост на луѓето на Верона — Valpolicella. Благите климатски услови дадоа мека вкус и светлина арома на црвено вино. Бојата на пијалок се менува во зависност од времетраењето на изложеност од заситени рубин во почетокот на својот пат, додека рубин по неколку години на чување.

Курва, зачинета и млади Barbaresco. Суво црвено вино од Nebbiolo.

Bardolino црвено (розова) со вино кои биле познати уште од античките времиња. Тоа е произведен во регионот Венето. Секоја година складирање тоа добива интензивна цреша црвена боја и нејзиниот вкус станува се повеќе сува и хармоничен.

Ароматични бело грозје Prosecco даде прекрасен пенливи италијански вино. Во текот на своето производство користи минимално термички третман: мека притискање и неколку месеци на соодветна ферментација. Како резултат на тоа, изненадувачки мека вино Prosecco.

Читайте также:  Најдобро вино фестивали

Најдобриот италијански вина

Бројот на фанови на италијанскиот производство на вино во Казахстан се зголемува годишно. Ние се претстават на вашиот внимание најпопуларните италијански вино во Казахстан:

Путешествия бизнес авиацией

Посебен вино за посебни прилики – Tomassi Amarone Della Valpolicella Classico DOC. Исклучителна вкус, богат вкус и длабок боја.

Лесно Tomassi Adorato Appassimento вино со пријатен овошје-мед.

Tomassi Valpolicella Classico Superiore DOC – избалансиран вкус, со букет црн пипер и зрели цреши.

Сува Banfi Centine има долга завршница и богата рубин боја.

Бланко Banfi Centine Toscana IGT – богат, живописни и незаборавно вино. Неговата брза пошта букетот се коишто се слушаат забелешките на зрел плод,

ванила и тутун.

Аристократски Banfi Brunello Di Montalcino Д О В. G. Бестежин смолести белешки вкусете на елеганција, букет на коишто се слушаат вкусови на ванила.

Viala Слатка Bianco – светлина, овошен и освежување на вино.